Een thuiswerkplek inrichten

De inrichting van een thuiswerkplek is tegenwoordig essentieel voor het succes in je carrière. Zonder fijne werkplek zal je ineffectiever zijn en kan je zelfs klachten krijgen. Het bureau, de bureaustoel en de belichting zijn drie factoren die bepalend zijn voor de kwaliteit van een thuiswerkplek.

Optimaal bureau

Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat er minimaal een bureau staat met een werkoppervlak van minimaal 140 x 70 cm. Breedte maakt niet direct uit of er voldoende ruimte is, maar diepte is belangrijk. Bij een ondiepere tafel is er niet genoeg ruimte om de benen te strekken als de tafel tegen een muur staat. Bovendien is diepte ook nodig zodat je een scherm of laptop op voldoende afstand kunt plaatsen. Een goede tafel is in hoogte verstelbaar. Dit lukt meestal niet met een bureau in de budgetprijsklasse. Dan is een los tafelblad op verstelbare meubelpoten een prima alternatief. Ook de afwerking vraagt aandacht. De rand aan de kant waar we zitten mag niet te scherp zijn, omdat de onderarmen er gedeeltelijk door worden ondersteund.

Optimale bureaustoel

Een goede bureaustoel is natuurlijk net zo belangrijk. Ook al is het wat duurder, zitgelegenheid en comfort mogen niet ontbreken. De stoel moet ook goed verstelbaar zijn. Niet alleen de hoogte van de zitting, maar liefst ook de hoek van de zitting, maar ook de hoogte en hoek van de rugleuning. De armleuningen moeten ook verstelbaar zijn, zodat je comfortabel kunt zitten.

Geschikte verlichting

Omdat het aantal uren daglicht beperkt is, vooral tijdens de wintermaanden, hebben we ook in ons thuiskantoor passende verlichting nodig. Vooral bij kantoorwerk wordt een desktop pc of laptop gebruikt. Zowel het scherm als de knoppen kunnen veel oplichten, dus je moet de verlichting aanpassen. In dit geval is dit de beste manier om indirecte verlichting te gebruiken. Het licht wordt naar boven uitgestraald en door het plafond verspreid. Het resultaat is een sfeervolle verlichting die nagenoeg zonder schaduwen is, met weinig contrasten en reflecties. Vanzelfsprekend moet ook elke zonwering worden overwogen, zodat invallend zonlicht niet als onaangenaam wordt ervaren.

Op Vrouwentotaal.be en Mannenfocus.be vindt je meer blogs die je helpen om meer uit het leven te halen.