Hier moet je aan denken vóór je gaat slopen

Als je je huis wil verbouwen moet je daar af en toe wat voor slopen. Misschien ben je wel van plan om een hele constructie te slopen. Maar voor je aan zo’n onderneming begint zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken vóór je begint.

Asbest

Asbest is een gevaarlijke stof die veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Helaas is deze stof veel gebruikt in oude constructies waardoor je deze tegen zou kunnen komen tijdens het slopen. Het is daarom bij alle constructies van vóór 1994 verplicht om een asbestinventarisatie uit te laten voeren voor je mag gaan slopen. Tijdens de inventarisatie wordt onderzocht of er asbest aanwezig is in het object wat je wil slopen. Als dat zo is wordt er gekeken naar de hoeveelheid en de risico’s die dit met zich mee zou nemen. Ook wordt er een rapport opgesteld hoe hier verder mee omgegaan moet worden. Na deze inventarisatie moet je een asbest saneringsbedrijf inhuren als er asbest aanwezig is. Zo niet kun je natuurlijk gewoon weer verder.

Vergunningen

Naast deze verplichtingen rondom asbest, zijn er nog een hoop andere verplichtingen rondom slopen. Vaak heb je hier een vergunning voor nodig. Bij meer dan 10 kubieke meter afval is het altijd verplicht om de sloop bij de gemeente te melden. In sommige gevallen moet je daarnaast ook nog een aantal vergunningen regelen. Het is daarom erg belangrijk om je goed te verdiepen in alle regelgeving in jouw gemeente.

Controleer op waarde

Het is erg verleidelijk om tijdens een sloop alles wat los en vast zit aan gort te slaan met een grote moker hamer. Maar sommige materialen die jij graag wil verwijderen, willen anderen mensen graag hebben en zijn dus nog geld waard. Het kan dus erg lucratief zijn om de sloop iets voorzichtiger aan te pakken en wat items te bewaren. Materialen die vaak nog van waarde zijn, zijn authentieke deuren, oude dakpannen en sanitair.