Optrekkend vocht: Dit moet je weten

Veel huizen hebben er last van: optrekkend vocht. Hoewel veel mensen er dus last van hebben, willen ze er het liefste niets mee te maken hebben. Het is namelijk een probleem dat zich al snel uit kan gaan breiden en waar grote gevolgen aan vast kunnen hangen. Niet alleen geeft het schade in huis, ook zal het gezondheidsklachten met zich meebrengen als er niets aan gedaan wordt. Je moet daarom goed gaan kijken wat de oorzaak van het probleem is en deze direct aanpakken. Grondwater wegpompen dat zich langzaam in jouw kelder of kruipruimte opbouwt, is slechts een van de mogelijkheden die je hebt.

Het vocht trekt door het huis

Grondwater zal niet alleen in de kelder komen te staan, maar ook langzaam in de muren trekken. Vanaf dat moment is er vrijwel geen beginnen meer aan. De muren zullen het vocht namelijk op gaan zuigen als een spons, waarna het dus ook door de rest van de woning gaat verspreiden. In eerste instantie zal de muur alleen wat vochtig aanvoelen, maar na een tijdje ga je vochtplekken zien en kan er zelfs schimmelvorming plaatsvinden. Binnen een korte tijd zijn ook jouw vloer en meubels aangetast door het water en heb je te maken met een grote kostenpost.

Een blijvende oplossing voor het probleem

Er zijn wel oplossingen om het optrekkend vocht tegen te gaan. Het is daarbij van belang dat er gekeken wordt waar het probleem vandaan komt. Zo kan er maatwerk geleverd worden en zullen niet alleen de symptomen aangepakt worden. Ook in de toekomst wil je immers niet opnieuw te maken hebben met het vocht. Daarnaast moet alles goed gedroogd worden. Pas wanneer alles goed droog is, zal het nog een keer gecontroleerd worden voordat je er weer alleen voor staat. Een expert zal hierdoor ook in de toekomst voor een goede leefomgeving kunnen zorgen.