Waar je op moet letten bij de aankoop van een zwembad

Bij het uitzoeken en uiteindelijk aanschaffen van een zwembad komt meer kijken dan je van tevoren waarschijnlijk dacht. Neem je een ronde, rechthoekige of vierkanten? Neem je een opblaaszwembad of een opzetzwembad met frame? En welke afmeting pas het beste in jouw tuin? Allemaal vragen waarmee je te maken zult krijgen. Je leest daarom in deze blog handige tips die jij kunt gebruiken om het beste zwembad voor jouw wensen uit te kiezen. Kijk ondertussen even bij Vikingchoice voor de scherpst geprijsde zwembaddeals.

Hoe je de juiste afmeting en vorm bepaald

We beginnen natuurlijk bij het begin. Jouw zwembadavontuur begint natuurlijk bij het bepalen van een geschikte maat en vorm. De meeste tijdelijke zwembaden hebben een ronde, rechthoekige of ovale vorm. Het meest voorkomend zijn natuurlijk de ronde zwembaden. De juiste maat bepaal je door naast de diameter of afmeting van het zwembad zelf, een vrije zone van 100 cm rondom het zwembad te tellen. Dit is nodig voor de doorgang, de elektra en een eventuele pompaansluiting. Ook kunnen de hulpdiensten in het geval van een ongeluk veilig en snel op de plek van bestemming komen. Heb je een smalle of langwerpige tuin? Dan ben je vaak beter uit met een ovaal of rechthoekig zwembad. Plaatse jouw zwembad bijvoorbeeld tegen de muur of schutting aan. Dat scheelt alweer een hoop ongebruikte ruimte in jouw tuin.

Wat je allemaal nodig hebt voordat je daadwerkelijk kunt gaan zwemmen

Met alleen het aanschaffen van een zwembad ben je er vaak nog niet. Afhankelijk van hoe compleet je jouw zwembad set koopt zul je nog enkele losse accessoires moeten kopen voordat je echt daadwerkelijk kunt gaan zwemmen. Koop je bijvoorbeeld een zwembad met pomp, of koop je een kaal opblaaszwembad? We geven je voor het gemak een opsomming met alle essentiële onderdelen en accessoires zodat je zelf kunt nalopen of er iets ontbreekt bij jouw zwembad: Liner, frame, pomp, slangen & klemmen, filter, grondzeil, afdekzeil. Optioneel kun je jouw zwembad nog luxer maken met een zwembadladder, een chloordispenser en opblaasfiguren. Naast deze onderdelen wil jet zwembadwater fris en schoonhouden. Dit doe je natuurlijk met chloortabletten en zuurstoftoevoegingen.

Hoe belangrijk een hygiënisch zwembad is

Je kunt niet zomaar eindeloos in jouw zwembad blijven zwemmen zonder dat je regelmatig de kwaliteit en de conditie van het water controleert. Zwembadwater hoort PH-neutraal te zijn. De PH-waarde wordt weergegeven tussen de getallen 1 en 14, waarbij 7 wordt gezien als neutraal. Ideaal zwembadwater heeft een PH-waarde tussen de 7,2 en 7,8. Je kunt de waarde hiervan testen met PH-test strips of met een digitale zuurmeter. Voeg indien nodig chloor, zuurstof of andere elementen toe en test opnieuw. Houd je altijd aan de voorgestelde doseringen gezien te veel chloor voor geïrriteerde huid en ogen kan zorgen.