Wat is het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering?

Verzekeringen, bijna niemand vindt het leuk, maar het is toch echt belangrijk dat je er af en toe naar kijkt. Ja, af en toe inderdaad, niet eenmalig. Je wilt je opstal- en inboedelverzekering vergelijken, niet alleen wanneer je deze afsluit, maar elk jaar. De voorwaarden en premies veranderen namelijk, en misschien past een andere verzekeraar nu beter bij je dan een aantal jaar geleden. Maar goed, wat zijn deze twee verzekeringen nu eigenlijk? Wij leggen het je uit!

Inboedelverzekering

Je inboedelverzekering is eigenlijk een dekking voor bijna alles wat je in huis hebt. Denk hierbij niet alleen maar aan items binnen huis, maar ook tuinmeubilair wordt meeverzekerd bij je inboedel. Wanneer je slachtoffer bent van diefstal, overstroming, brand en ga zo maar door, worden alle spullen die los in je huis staan vergoed. Je denkt misschien: “een overstroming, dat zal mij nooit overkomen”. Toch kan dit zeker wel gebeuren, en moet je niet alleen denken aan natuurrampen. Jouw wasmachine kan ook overstromen en je meubels beschadigen. Let wel goed op dat je niet onderverzekerd bent. Hierdoor kan je claim afgewezen worden en ontvang je niet te volledige som van de waarde van de verloren goederen.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering omvat eigenlijk juist alles wat vast zit aan je huis. Denk aan je dak en de eventuele zonnepanelen die daar op liggen, de schuur, regenpijpen, badkamer en ingebouwde keuken. Ga jij jouw keuken of badkamer vernieuwen? Of leg je dus die gewilde zonnepanelen op je dak? Vergeet dit dan niet te melden aan je verzekeraar. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 80% van de huiseigenaren in Nederland hun opstalverzekering niet aanpast wanneer ze verbouwen. Hierdoor kan je garantie tegen onderverzekering komen te vervallen, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Pak de telefoon en bespreek je toffe plannen daarom met je verzekeraar!