Wat zijn couverts bij een vaatwasser?

Er zijn vele soorten en maten vaatwassers. Zo zijn vaatwassers verkrijgbaar in verschillende hoogtes maar ook de breedte kan verschillend zijn. Maar hoe weet je nou hoeveel vaat er in een vaatwasser past? Dit zie je aan het aantal couverts.  Wat een couvert is en waarop je daarbij moet letten leggen we je hieronder uit.

Wat is een couvert in een restaurant?

De term couvert wordt vaan in restaurants gebruikt. Daar betekent een couvert het bestek (messen, vorken en lepels) per gast. Naast bestek worden hier in de praktijk ook vaak aanvullende vorkjes en lepels mee bedoelt; zoals desertlepels of het lepeltje dat je gebruikt om de koffie mee te roeren. Een tweede betekenis van een couvert is binnen de horeca het aantal maaltijden dat aan een gezelschap wordt geserveerd.

Wat is een couvert bij een vaatwasser?

Bovenstaande is wat er in een restaurant wordt bedoeld met een couvert, maar wat betekent het dan bij een vaatwasser? Bij een vaatwasser bestaat een couvert niet alleen uit het bestek maar ook uit borden en glazen. Een couvert zijn dus de borden, kommetjes, glazen en het bestek dat je voor een persoon bij een maaltijd gebruikt. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een soepkommetje, een bord voor het hoofdgerecht en een bordje voor het desert, met bijbehorend bestek en een wijnglas.

Is een couvert inclusief pannen?

Meestal is een couvert exclusief pannen en opschepschalen of -lepels, maar dit kan best nog eens verschillend zijn bij de verschillende vaatwasser merken. Zo rekenen sommige merken opscheplepels wel mee bij een couvert en andere niet. Waar dit op neerkomt is dat je met een bepaald aantal couverts in principe wel altijd dat aantal borden en bestek kwijt kunt, maar meestal niet ook de pannen waarin je het gerecht hebt gekookt. Als je een nieuwe vaatwasser wil kopen is het daarom verstandig om het aantal couverts wat ruimer te nemen en te kiezen voor een iets grotere vaatwasser. Dan weet je zeker dat je niet alleen de borden en het bestek kwijt kunt, maar ook pannen, opschepschalen en het gerei dat je hebt gebruikt om de maaltijd mee te bereiden.

Wat is een gemiddeld aantal couverts?
Gemiddeld hebben vaatwassers rond de 12 couverts. Dit betekent dus dat je 12 maaltijdborden met bijbehorend bestek en glazen plus nog eventuele soepkommetjes en desertbordjes kwijt kunt in de vaatwasser. De kleinste vaatwassers hebben rond de 6 couverts en er zijn ook XXL vaatwassers waarin je rond de 17 couverts kwijt kunt. Naast couverts kun je verder nog kijken naar vrijstaand of inbouw en het water- en energieverbruik van de vaatwasser. Zo gaan vaatwassers met energieklasse A+++ heel zuinig om met energie.